Ce este Bitcoin?

Bitcoin

Știu, ți se pare un articol adresat începătorilor. Dacă tot ai ajuns aici, pierde-ți 5 minute și citește-l, sigur afli ceva nou.

 

Termenul ‘Bitcoin’ poate să însemne două lucruri: pe de o parte, se referă o moneda virtuală, BTC, o bucată de cod care dovedește proprietatea ta asupra unui concept digital. Pe de altă parte, se referă la protocolul Bitcoin, o rețea distribuită care menține un registru de balanțe BTC.

Sistemul în cauză permite utilizatorilor să trimită plăți între ei fără a avea nevoie de o autoritate centrală, precum o bancă sau portal pentru plăți. Moneda este creată și stocată electronic, nu este tipărită, precum Euro sau US Dollars. Moneda este produsă de computere și alte dispozitive electronice de pe tot mapamondul, folosind software gratuit.

A fost primul exemplar din ceea ce numim azi criptomonede, o clasă de bunuri în creștere care împrumută o serie de caracteristici de la monedele tradiționale, cu verificare bazată pe criptografie.

Creator

Sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto, un dezvoltator de software a propus întreg conceptul de Bitcoin în 2008 ca un sistem de plăți electronic bazat pe dovezi matematice. Ideea a fost să se producă un mijloc de schimb, independent de orice autoritate centrală, care poate să fie transferat electronic într-un mod sigur, verificabil și imutabil. Până în momentul de față, nimeni nu știe cine este Satoshi Nakamoto cu adevărat.

În ce moduri diferă față de monedele tradiționale?

Bitcoin poate fi folosit pentru a plăti pentru ceva în mod electronic, dacă ambele părți sunt dispuse. În acest sens, seamănă cu monedele tradiționale, care la rândul lor pot fi tranzacționate digital.

Însă, diferă de monedele tradiționale, care mai sunt numite și fiat, prin câteva caracteristici importante:

1 – Descentralizare

Probabil cea mai importantă caracteristică, descentralizarea, se referă la faptul că nicio instituție nu controlează rețeaua Bitcoin. Protocolul este administrat de un grup de dezvoltatori software voluntari și poate fi rulată de o rețea deschisă de computere împrăștiate în jurul lumii. Aceasta atrage indivizi și grupuri care se simt inconfortabili cu controlul exercitat de bănci sau guverne asupra banilor lor.

Bitcoin rezolvă problema ‘cheltuire dublă (double spending)’ printr-o combinație ingenioasă între crpitografie și stimulente financiare. În tranzacția electronică a monedelor tradiționale, această funcție este îndeplinită de bănci, lucru care le dă control deplin asupra sistemului tradițional. La Bitcoin, integritatea tranzacților este întreținută de rețeaua deschisă și distribuită, deținută de nimeni în particular.

 

2 – Stoc limitat

Monedele tradiționale au posibilitate de a fi produse într-o cantitate nelimitată – băncile centrale pot tipări un număr nelimitat de bancnote și pot încerca să manipuleze valoarea unei valute față de alta. Cei care sunt obligați să folosească moneda, în special cetățenii cu puține alternative, suportă costul.

În cazul Bitcoin, cantitatea este controlată strict de către algoritmul care îi stă la bază. Un număr mic de monede este produs în fiecare oră și va continua să fie produs într-oun volum descrescător până la atingerea cantității maxime de 21 de milioane de monede. Acest lucru face ca Bitcoin să fie mai atractiv ca bun – în teorie, dacă cererea crește și cantitatea disponibilă rămâne pe loc, valoarea va crește.

 

3 – Pseudonimitatea

În timp ce utilizatorii monedelor tradiționale sunt verificați și identificați – electronic, prin parole, token-uri, etc; fizic, prin acte de identitate – utilizatorii Bitcoin operează, în teorie, sunt semi-anonimitate (pseudonimitate). Cum nu există ‘validator’ central, utilizatorul nu este nevoit să se identifice când trimit Bitcoin altor utilizatori. Când o tranzacție este inițiată, protocolul verifică toate tranzacțiile precedente pentru a confirma că inițiatorul tranzacției deține respectiva sumă de Bitcoin, precum și dreptul de a o trimite. Sistemul nu are nevoie să cunoască identitatea utilizatorului.

În practică, fiecare utilizator se identifică prin adresa portofelului său electronic. Tranzacțiile pot, cu ceva efort, conectate cu un utilizator anume. Majoritatea platformelor de exchange sunt obligate de lege să efectueze verificări de identitate asupra clienților lor înainte de a le permite să cumpere sau să vândă Bitcoin. Cum rețeaua este transparentă, starea unei tranzacții (inițiată, refuzată, efectuată) este vizibilă tutoror.

Această caracteristică face ca Bitcoin să nu fie unealta ideală pentru infractori, teroriști sau evazioniști.

 

4 – Imutabilitate

Tranzacțiile Bitcoin nu sunt reversibile, contrar tranzacților electronice ale monedelor tradiționale.

Faptul se datorează lipsei unui arbitru central care poate spune “bun, returnează banii”. Dacă o tranzacție a fost înregistrată în blockchain rețea și mai mult de o oră a trecut, este imposibil de modificat. Blockchain-ul este un tip de bază de date caruia i se pot citi datele, adăuga date suplimentare (tranzacții noi), însă nu i se pot șterge datele existente.

Deși poate neliniști unii utilizatori, această caracteristică asigură că nicio tranzacție nu poate fi falsificată.

 

5 – Divizibilitate

Cea mai mică unitate de măsură a unui Bitcoin este denumită ‘un satoshi’. Reprezintă a suta milioana parte dintr-un Bitcoin (0.00000001). Diferite subunități au primit diferite nume de la comunitate. Această caracteristică – divizibilitatea sporită – permite efectuarea de microtranzacții, element care nu este posibil în sistemul monedelor tradiționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.