Ce sunt “Stablecoins”?

O stablecoin, ‘monedă stabilă’ în traducere liberă, este o criptomonedă aflată într-o relație statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american. Este o monedă de circulație globală, însă nu este legată de o bancă centrală și oferă o volatilitate foarte scăzută.

 

Volatilitatea reprezintă o problemă majoră în domeniul criptomonedelor, stablecoins născându-se ca o soluție, destul de controversată, pentru a oferi stabilitate. Într-o piață unde prețul bunurilor deținute se află într-o schimbare constantă, există nevoia de a stoca fondurile într-o formă care le menține valoarea, fără a elimina abilitatea de a-i transfera sau a achiziționa alte bunuri, cum ar fi criptomonedele.

Sunt foarte comune cazurile în care monede precum Bitcoin sau Ethereum au fluctuații zilnice de 5-20%, făcând tranzacționarea inoportună pe platformele de exchange care nu utilizează fiat. Astfel, deținătorul unei criptomonede care înregistrează o creștere convenabilă poate marca profitul provenit această creșterea valorii schimbând-o într-o stablecoin. De asemenea, o stablecoin poate reprezenta barca de salvarea a aceluiași deținator când valoarea criptomonedei începe să scadă.

Fiecare stablecoin are în spate un set unic de mecanisme, dar toate funcționează sub aceeași regulă: stochează ca garanție bunul de care este legată acea stablecoin, emițând un volum de stablecoin egal cu stocul. Spre exemplu, în cazul ‘monedelor stabile’ Tether sau TrueUSD, conceptul se limitează la a stoca dolari americani.

 

‘Monede stabile’ care se bazează pe fiat sau pe mărfuri (aur, argint, etc) sunt prin definiție centralizate din moment ce administrarea lor revine entității emitente.

‘Monede stabile’ bazate pe fiat: Tether (USDT), USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD), Paxos Standard Token (PAX), Gemini Dollar (GUSD), STASIS EURS (EURS), bitCNY (BITCNY).

‘Monede stabile’ bazate pe mărfuri: Digix Gold Token (DGX).

‘Monede stabile’ care se bazează pe criptomonede folosesc un concept similar celor de mai sus, însă pot fi considerate descentralizate deoarece criptomonedele care oferă garanție folosesc blockchain-uri și smart contracts.

‘Monede stabile’ bazate pe criptomonede: Dai (DAI).

O ‘monedă stabilă’ optimă ar trebui să aibă cel puțin 4 caracteristici majore: descentralizare, scalabilitate, stabilitate și să ofere anonimitate.

 

Tether (USDT)

Tether este 100% garantată de un depozit în dolari americani într-un cont. Rata de conversie este 1:1. Platforma Tether este considerată complet sigură dacă numărul monedelor USDT aflate în circulație este mai mic sau egal cu numărul dolarilor americani din cont. Unul dintre marele avantaje a monedei Tether este că a fost acceptată și este utilizată pe marea majoritate a platformelor de exchange cripto.

Având o capitalizare de puțin peste 2 miliarde USD, Tether este totuși înconjurată de controverse. Pe lângă dezavantajul de a purta eticheta de “centralizată”, Tether este administrată de o echipă care a refuzat în repetate rânduri audituri externe.

Mulți experți au pus la îndoială valoarea depozitului de USD care garantează USDT, în special datorită lipsei de transparență în fluctuația capitalizării:

Cea mai des întâlnită acuzație este că Tether este doar o versiune în varianta cripto al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii (Federal Reserve), diferența fiind că este controlată de un număr mult mai mic de indivizi. Posibilitatea de a adăuga capital fără a da explicații sau a se supune unui audit oferă Tether abilitatea de a cumpăra criptomonede după buna voie, mulți fiind de părere că a influențat foarte mult bula cripto din Decembrie 2017.

 

Gemini Dollar (GUSD)

GUSD este o ‘monedă stabilă’ dezvoltată de platforma de exchange din USA, Gemini. Cu o capitalizare de “doar” 92 milioane USD, GUSD este un token ERC20 care oferă paritate 1:1 cu dolarul america. Marea diferență în raport cu Tether este transparența și respectarea normelor legale.

Platform de exchange Gemini contracteaza în mod regulat firme independente de contabilitate pentru a realiza audituri companiei Gemini Trust Company pentru a asigura utilizatorii asupra volumului de USD care suportă GUSD. De asemenea, volumul de GUSD aflat în circulație este vizibil public pe blockchain-ul Ethereum – https://etherscan.io/token/0x056Fd409E1d7A124BD7017459dFEa2F387b6d5Cd

Trustul Gemini impune o limită strictă numărului de token-uri GUSD care pot fi emise, folosind un mecanism hibrid online și offline proiectat pentru a garanta că aceste nu depășesc volumul de USD aflat în cont.

În ciuda nivelului de transparență care vine cu acceptarea normelor legale, unele norme conferă trustului Gemini abilitatea de a ‘îngheța’ în orice moment un cont sau toate token-urile GUSD. Această caracteristică a centralizării este în completă discrepanță cu ideile de autonomie și anonimitate mult prețuite în lumea criptomonedelor.

 

Digix Gold Token (DGX)

O ‘monedă stabilă’ interesantă este DGX, tot un token ERC20. Ideea din spatele DGX este simplă:

 

DGX oferă acces foarte simplu celor care vor să acumuleze aur sau doar să-și economisească lichiditățile într-un bun cu o valoare stabilă demonstrată istoric.

Token-ul lansat în Iunie 2018 are 89082 de unități în circulație, se tranzacționează la data articolului la $42.91, însă suferă la adopție, fiind listat de puține platforme de exchange.

DGX, numit și aurul digital, este garantat de lingouri de aur de 100 de grame de puritate 99.99% stocate în seifurile companiei din Singapore ‘The Safe House SG Pte Ltd‘.

 

Nu există dubiu că stablecoins ar trebui să aibă un loc în ecosistemul cripto. Ele oferă o legătură între lumea cripto și cea a fiat-ului, precum și o metodă de stocare pentru investitori. Cum am menționat, reprezintă și o variantă temporară pentru traderi de a evita volatilitatea pieței cripto. O ‘monedă stabilă’ perfectă ar trebui să fie caracterizată de un echilibru între transparență și autonomie pentru a mulțumi atât utilizatorii criptomonedelor, cât și autoritățile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.