Motive pentru prăbușirea Bitcoin

Totul a început pe 14 Noiembrie 2018, cu o scădere dramatică de la valoarea de 6490 $ / BTC la 5690 $ / BTC în aproximativ 12 ore.

Părerile despre cauzele acestui fenomen sunt împărțite, vom explora câteva, fără a sublinia una anume.

 

1.Fork-ul Bitcoin Cash

Nesiguranța care a precedat hard fork-ul Bitcoin Cash a cauzat o avalanșă de știri și prezumții negative la adresa întregi piețe de criptomonede. Volatilitatea BCH a fost la cote record în Noiembrie, prețul în raport cu Bitcoin a fluctuat alarmant cu minute înainte de fork-ul propriu-zis. 4 monede cu capitalizare mare, BTC, ETH, BCH, și LTC, au arătat o volatilitate ridicată începând cu 14 Noiembrie, însă în cazul BCH, a explodat pe 15 noiembrie.

2.Cantitate de monedă adăugată

Printr-un hard fork, se adaugă o cantitate de monedă inexistentă înainte de eveniment, fapt care afectează încrederea investitorilor care au luat în considerare factorul ‘max supply’ în momentul investiției. Frica de un lanț nesfârșit de hard fork-uri face să scadă încrederea într-o monedă, implicit în valoarea ei și, în funcție de capitalizarea monedei, chiar în întreaga piață.

3.Taxe pe profit în USA

Investitorii din Statele Unite ale Americii vând masiv criptomonede pentru a-și plăti taxele pe profit. Cei care au investiti pentru prima dată în Bitcoin s-au trezit cu taxe imense pe profitul realizat în 2017. Teama de după scăderea inițială din 14 Noiembrie i-a împins să lichideze la prețul pieței monedele pe care le dețineau pentru a nu se trezi în imposibilitate de plată, astfel contribuind la scăderea valorii Bitcoin. După cum ne-am obișnuit, ‘altcoins’ au urmat ascultătoare trendul impus de Bitcoin.

Spre exemplu, dacă un cetățean US cumpără și vinde Bitcoin în același an, taxa pe capitalul adăugat poate ajunge la 39%.

4.Google interzice reclamele legate de criptomonede

În aceeași perioadă, Google a anunțat interzicerea tuturor reclamelor care au legătură cu criptomonedele. În 6 ore după anunț, valoarea BTC a scăzut cu 500 $.

5.Amânarea lansării contractelor futures BTC de către Bakkt

Bakkt, o companie deținută de New York Stock Exchange, și-a anunțat decizia de a muta lansarea mult anticipatelor contracte futures Bitcoin din Decembrie 2018 la sfârșitul lunii Ianuarie 2019.

6.Refugiul în ‘stable coins’

Alarmați de prăbușirea din 14 Noiembrie, mulți investitori s-au grăbit să se refugieze în ‘stable coins‘ pentru a aștepta o volatilitate mai scăzută și a limita pierderile. Statisticile arată ca în săptămânile care au urmat, procentul de tranzacții BTC / USDT pe exchange-urile crypto au reprezentat între 44 și 62% din totalul tranzacților.

7.Costul de producție

Cu un număr de ‘mineri’ în permanentă creștere, se ajunge la un echilibru natural cu o margine foarte mică între costul de producție și valoarea unui Bitcoin. Vremurile în care exista o diferență semnificativă între valoarea energiei electrice necesară producerii unui Bitcoin și valoarea unei monede au apus odată cu adopția globală a instrumentelor destinate minării (plăci grafice dedicate, rig-uri, ASIC-uri). Minerii sunt dispuși să vândă pentru profit din ce în ce mai mic, în ultima perioadă chiar în pierdere pentru a evitate dezastre financiare.

 

Deși această scădere poate părea îngrijorătoare, întinzându-se asupra marei majorități a componentelor pieței crypto, nu trebuie să uităm că orice criză poate reprezenta o oportunitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.