Proof-of-Stake – viitorul criptomonedelor

În plină explozie a numărului criptomonedelor, consumul de energie pentru generarea lor a ajuns la cote alarmante.

 

Cel mai bun exemplu este dat de rețeaua liderului incontestabil, Bitcoin. Mecanismul de minare Bitcoin consumă aceeași cantitate de energie necesară să alimenteze o țară ca Elveția. Consumul anual estimat este de 61.4 TWh, ceea ce este echivalent cu 1.5% din electricitatea consumată în Statele Unite ale Americii.

Mecanismul prin care se generează criptomonede Bitcoin se numește Proof-of-Work (PoW). Astfel, pentru a participa la securizarea rețelei Bitcoin, fapt pentru care un miner este remunerat în monede sau fracțiuni de monede BTC, dispozitivul acestuia (procesor, placă grafică, ASIC) va trebui să rezolve probleme matematice complicate de criptografie. Evident, pentru o recompensă mai mare, puterea de calcul trebuie să fie mai mare și să fie funcționeze cât mai mult timp, rezultând un consum sporit de energie.

Proof-of-Stake (PoS) reprezintă un mecanism diferit pentru a atinge conses într-un blockchain. Folosind PoS, creatorul următorului block este ales printr-un algoritm în care principalul (dar nu singurul) factor decident este numărul de monede din portofelul minerului. Cantitatea de energie necesară pentru a participa într-o rețea bazată pe PoS scade drastic în acest scenariu.

Printr-o suprasimplificare, similitudinea o reprezintă echivalența dintre un hash generat într-o rețea PoW și o monedă într-o rețea PoS. Ambele reprezintă un vot.

Co-fondatorul rețelei Ethereum, Vitalik Buterin, descrie mecanismul PoS ca fiind mult mai eficient datorită faptului că singura condiție pentru a participa la rețea este demonstrarea deținerii unor monede și semnarea digitală a unui “vot” cu aceeași cheie criptografică pe care o au monedele respective.

Rețeaua Ethereum, actual folosind PoW, plănuiește să treacă la mecanismul PoS în vara anului 2019, fără a anunța o dată concretă.

Pe 16 Ianuarie, un alt fork va avea loc în rețeaua Ethereum, fork care va aduce câteva îmbunătățiri, una dintre modificările suplimentare fiind reducerea recompensei pentru un block minat de la 3 ETH, în prezent, la 2 ETH.

Un model inovativ vine din partea criptomonedei WebDollar, ai cărei dezvoltatori propun o idee originală, un algoritm hibrid între PoW și PoS. Mecanismul de minare urmează să fie format din runde alternative de minat PoW 33.(3)% și PoS 66.(6)%, oferind șanse echilibrate minerilor care au putere mare de calcul și minerilor care dețin multe monede, monede care pot fi și achiziționate.

Codul pentru noul algoritm WebDollar a fost scris și testat, implementarea fiind doar o chestiune de zile.

 

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.