Ce este WebDollar?

WebDollar

O criptomonedă tânără cu un potențial enorm, lansată în Aprilie 2018, construită de la zero.

 

Fondatorul WebDollar este tânărul fenomen român, Ionuț Alexandru Budișteanu, recunoscut internațional prin multe premii și articole în presa celebră. Împreună cu un alt dezvoltator strălucit, Alexandru Panait, Budișteanu a pus bazele unei criptomonede destinată publicului larg, fără experiență precedentă în lumea criptomonedelor sau pregătire tehnică. Proiectul este open-source, la acesta contribuind constant și alți programatori. Codul sursă este public, îl poți consulta aici – github.com/WebDollar/Node-WebDollar

WebDollar a fost conceput pentru a fi ușor înțeles și utilizat. Spre exemplu, pentru a începe procesul de minare, tot ce trebuie să faci este să accesezi webdollar.io într-un browser normal (Chrome, Firefox, Opera). În câteva secunde ți se va genera automat un portofel electronic, pe care îl poți cripta și descărca pe PC-ul sau telefonul tău, și vei începe să minezi. Transferurile între portofele se realizează tot din browser și durează între câteva secunde și 3-4 minute.

Din punct de vedere tehnic, moneda are la bază algoritmul Argon2d, un protocol destinat special procesoarelor, fâcănd minarea cu plăci video ineficientă. De asemenea, încă nu a fost produs un ASIC specializat pentru acest algoritm, lucru care conferă mai multe șanse utilizatorilor care dețin dispozitive electronice personale normale – PC, tabletă, smartphone. Motivația în alegerea acestui protocol este celebrul motto care a stat la baza Bitcoin: one CPU, one vote.

Rețeaua WebDollar este descentralizată, transparentă și are la bază un blockchain proprietar. Rata la care se generează block-uri este de 10 block-uri la aproximativ 400 de secunde. Fiecare block oferă o recompensă de 6000 de monede WEBD celui care îl mineză, împreună cu potențiale recompense suplimentare din comisioanele tranzacțiilor care au fost incluse în acel  block. Recompensa se injumătățește în timp, la interval de circa 4 ani, blockchain-ul fiind gândit să genereze monede timp de 100 de ani, până la atingerea cantității maxime de monede WEBD posibile, 42.000.000.000. De asemenea, dificultatea se autoajustează la fiecare 10 block-uri minate, în funcție de timpul necesar minării precedentelor 10 block-uri.

Ținta WebDollar este să atingă o adopție globală ca mod de transfer de bunuri (monede WEBD) și achiziție de alte bunuri și servicii, eliminând nevoia unui arbitru central (bănci, instituții sau portaluri de plată).

Sistemul actual implementat in blockchain este Proof-of-Work (PoW) care se bazează strict pe munca depusă de CPU-ul dispozitivului persoanei care alege să mineze WEBD. Dezvoltatorii urmează să implementeze un sistem inovativ hibrid de Proof-of-Work + Proof-of-Stake (PoS), care, pe lângă recompensarea celor care contribuie la rețea prin putere de minare, va recompensa și utilizatorii care păstreză în portofel monede WEBD. Cu cât există mai multe monede în portofel, cu atât recompensa crește.

Cum numărul utilizatorilor rețelei WebDollar a crescut exponențial, și dificultatea a evoluat identic. Dezvoltatorii au proiectat pool-uri (pool are sensul de a pune resurse la comun, nu de piscină). Astfel, minerii se pot asocia într-un pool unde vor pune la comun puterea de calcul a dispozitivelor lor, împărțind proporțional recompensele provenite din block-urile minate împreună.

Dezvoltatorii au finalizat o platformă de exchange pe care o vor lansa după implementarea protocolului hibrid descris în paragraful anterior. Moneda WEBD va fi lansată pe mai multe exchange-uri începând cu 2019.

Comunitatea care s-a creat în jurul proiectului WebDollar este caracterizată prin diversitate, implicare activă și energică. Comunitatea își desfășoară activitatea majoritar pe 2 canale Telegram: t.me/WebDollar și t.me/WebDollarRO.

 

Alte resurse utile pentru a te familiariza cu WebDollar:

În primul rând, Black Paper-ul WebDollar – https://webdollar.io/public/doc/WebDollar-Black-Paper.pdf

• Facebook: https://www.facebook.com/webdollar.io/
• Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRw-D355QqSlDvWgPg140Ew
• Twitter: https://twitter.com/WebDollar_io
• Instagram: https://www.instagram.com/webdollar.io/
• Medium: https://medium.com/@webdollar
• Reddit: https://www.reddit.com/r/webdollar/
• Bitcointalk: https://bitcointalk.org/index.php?topic=3257668.0
• Forum: https://webdollarforum.com

 

Explorere ale blockchain-ului WebDollar:

Webdscan – https://webdscan.io

Webdollar Network – https://webdollar.network

 

Tutoriale:

Cum să minezi: https://github.com/cbusuioceanu/How-to-mine-WebDollar-with-your-Browser/blob/master/how-to-mine-webdollar-in-your-browser.md

Minare în linux: https://www.youtube.com/watch?v=RTsqUs1T0_s

Foarte folositoare începătorilor: https://webdollarforum.com/viewforum.php?f=22&sid=195064a418690e484eaf2f62b17793c1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.